Karriärspecial

Vässar yrket med bilder i 3D

Vässar yrket med bilder i 3D
Mina Chao har utvecklats på många sätt genom arbetet med bildbearbetning. Kunskaperna i anatomi har gjort henne skickligare även kliniskt och bilderna blir bättre. Foto: Nicke Johansson

Ett hjärta i 3D växer fram på skärmen ur de tvådimensionella röntgenbilderna intill. Röntgensjuksköterskan Mina Chao har en tjänst för avancerad bildbearbetning — något som tidigare legat på radiologerna.

Mina Chao är övertygad om att just bildbearbetning kommer att vara en viktig del av en röntgensjuksköterskas arbete i framtiden.

– Tekniken tar över mer och mer av vårt arbete genom att till exempel stråldoserna numera ofta bedöms av algoritmer i röntgenmaskinerna. Jag tror att vi måste satsa på bildbearbetning för att stärka vårt varumärke och hitta ny spetskompetens, säger hon och klickar vidare på det digitala hjärtat.

Formella halvtidstjänster

3D-modellen ger läkarna som ska göra operationen en god uppfattning av hur patientens hjärta ser ut. Bearbetade bilder används också av röntgenläkarna för att ställa diagnos.

Mina Chao och hennes kollega Sara Ku, som är ledig den här dagen, har sedan september 2018 var sin halvtidstjänst för kvalificerad bildbearbetning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Övrig tid arbetar de kliniskt. Det är de första formella tjänsterna med bildbearbetning för röntgensjuksköterskor i Sverige, enligt sjukhuset.

På beställning av radiologer och kliniker bearbetar de två röntgensjuksköterskorna även till exempel röntgenbilder av hjärnor, blodflödesscheman och gör volymbestämningar av hjärtrum från MR-undersökningar. De kan få kärl, mjukdelar eller skelett att framträda bättre beroende på vad läkarna vill se.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Deras kontor kallas Imaging Lab och där har de tillgång till tre olika sorters mjukvara.

– Att vi och inte radiologerna gör bildbearbetningarna blir en kvalitetssäkring vi två gör likadant hela tiden, säger Mina Chao.

Behåller kompetens

Det finns flera skäl att införa mer avancerade uppgifter för röntgensjuksköterskor, enligt Sigrid Latham, själv röntgensjuksköterska och vårdenhetschef på thoraxradiologi vid Sahlgrenska.

Läs också: De lär AI att bli smartare

– Uppgiftsväxlingen handlar både om att behålla och kompetensutveckla röntgensjuksköterskorna och om att ge radiologerna mer tid för granskning och diagnostik. Det tar dem ungefär en halvtimme per patient att göra den bildbearbetning som Mina och Sara gör nu.

Sigrid Latham, vårdenhetschef på thoraxradiologen. Foto: Nicke Johansson

I Västra Götaland pågår införandet av karriärmodeller. Tanken är att på ett tydligt sätt koppla både nya tjänster och uppdrag till lön, enligt Sigrid Latham. Men det gäller att hitta rätt sätt att göra det på, i synnerhet vad gäller uppdrag som kanske inte är knutna till akademiska poäng. Kunskap av erfarenhet är också viktigt att ta vara på, framhåller hon.

Men ett visst motstånd får man alltid räkna med vid uppgiftsväxling, menar Sigrid Latham, alla måste känna sig säkra på att säkerhet och kvalitet kan garanteras. Inför sjösättningen av Imaging Lab inventerade man vad läkarna framför allt behövde hjälp med, och startade med röntgenbilder från thorax och neuro.

– Och när man väl börjat med något dyker det snabbt upp nya behov, säger hon med ett litet skratt.

Fler hör av sig

Det kan Mina Chao bekräfta med råge. Fler och fler specialiteter vänder sig till dem.

– Efterfrågan har varit väldigt stor den senaste månaden. Det är inte bara thorax utan till exempel halskärl med förträngningar de vill ha hjälp med och ortopeder som behöver 3D-bilder av axlar och knän.

Läs mer om att göra karriär i Vårdfokus specialnummer

Just då ringer en läkare från plastikkirurgen som undrar om hon skulle kunna ta fram 3D-bilder och volymmätningar på barnhuvuden, före och efter operation. Mina Chao säger att hon gärna gör ett försök och föreslår läkaren att komma förbi.

– Det är så roligt, det är alltid något nytt och vi testar om vi kan. Det här kanske inte heller är så svårt, säger hon när hon lagt på.

Blivit bättre

Arbetet med bildbearbetning har gjort henne till en bättre röntgensjuksköterska rent kliniskt också, tycker Mina Chao. Hon har förbättrat sina kunskaper om anatomi och vet exakt vad hon ska göra för att få optimala bilder. Vid sidan av digital bildbearbetning tror hon att det är på det området som röntgensjuksköterskor kan spetsa sig i framtiden: Att utveckla snabba och precisa undersökningar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida