äldreomsorg

Äldrechef vill att regeringen häver besöksförbudet

Äldrechef vill att regeringen häver besöksförbudet
Isoleringen av de äldre börjar få konsekvenser. Den psykiska ohälsan ökar, liksom oron. Arkivbild: Getty images.

Monica Berglund är sjuksköterska och chef för tre äldreboenden i Göteborg. Isoleringen av de äldre kan inte fortsätta, anser hon. Det är en kostsam uppoffring för alla som berörs. I dag beslutade regeringen dock att förlänga besöksförbudet.

I ett öppet brev till socialminister Lena Hallengren föreslår Monica Berglund en lättnad av besöksförbudet.

— Vi ser att våra äldre tappar livsgnistan när de inte får ha kontakt med sina anhöriga. De har fråntagits rätten att bestämma i sitt eget hem. Jag anser att de måste ges samma frihet och ansvar som övriga i samhället, säger Monica Berglund.

Den psykiska ohälsan ökar

Hon är direktör för Tre stiftelser som har tre äldreboenden i Göteborg: Vegahusen, Änggårdsbacken och Otium i Björkekärr.

— När besöksförbudet infördes tänkte vi nog alla att det var rätt, att vi måste skydda de äldre mot covid. Men vi trodde att vi skulle kunna lätta på det till sommaren. Att vi skulle hindra anhöriga från att besöka sina äldre i ett halvår kunde vi väl aldrig föreställa oss, säger Monica Berglund.

Monica Berglund är sjuksköterska och direktör för Tre stiftelser i Göteborg. Foto: Katja Ragnstam.

Hon tycker att de börjar se konsekvenser av det långvariga beslutet. Äldre som tappar livsgnistan, som är mer oroliga psykiskt – men även fysiskt. I det öppna brevet till socialminister Lena Hallengren skriver hon: Vi får möta sorgen i blicken från de vars far har drabbats av demenssjukdom och som inte längre blir igenkända. Mannen som inte får ge sin fru sedan 60 år en kram på bröllopsdagen. De boende som saknar en promenad med en vän, ett samtal eller en fika med barnbarnen. Personalen vittnar om hur isoleringen ger allt större konsekvenser. Den psykiska ohälsan ökar.

— De äldre känner sig begränsade, de känner att de inte ens har rätt att bestämma i sitt eget hem. För vi ska komma ihåg att det här är faktiskt deras hem, det är inte och ska inte vara en institution, säger Monica Berglund.

Ett etiskt dilemma

Möten med plexiglas emellan har lättat upp besöksförbudet något, men det kan aldrig vara någon långsiktig lösning, anser hon.

— Nu går vi mot höst och vinter och det blir allt svårare att sitta utomhus någon längre stund. Det är också väldigt svårt att höra genom skärmen och mötena blir mycket begränsade.

Monica Berglund tycker att besöksförbudet är ett stort etiskt dilemma för henne som sjuksköterska och chef inom äldreomsorgen. Naturligtvis vill hon inte att någon av de äldre ska bli smittade, men hon har ändå landat i att fortsatt besöksförbud strider mot den nationella värdegrund som finns, att ge de äldre välbefinnande och ett värdigt liv.

— Det här är inte värdigt för någon. Inte för de äldre och inte för deras anhöriga och inte heller för personalen som får agera polis och hindra kontakter. Vi ska komma ihåg att tiden är väldigt begränsad när man är 90 plus och många känner att när man inte får träffa dem som står en närmast – vad ska man då leva för?

Varför personal – men inte anhöriga?

Varför just anhöriga inte ska få träffa de äldre har hon också svårt att förstå.

— Vi har ju ganska mycket personal som träffar dem och särskilt nu under sommaren har vi haft många olika vikarier. För mig är detta inte logiskt.

I det öppna brevet till socialminister Lena Hallengren skriver Monica Berglund att det går att förhindra smittspridning ändå. I stället för besöksförbud föreslås att

  • Besök sker utomhus i första hand.
  • När det inte är möjligt tillåts besök i den egna lägenheten.
  • Besökare får information om hygienrutiner samt tillgång till handsprit och visir.
  • Närstående och boende ansvarar för att begränsa antalet besökare per tillfälle i lägenheten, för att undvika trängsel.
  • Det inte är tillåtet att vistas i gemensamma utrymmen, som vardagsrum, kök och balkonger under besöket.
  • Vid fall av smitta har verksamheten rätt att omgående återinföra besöksförbud.
  • Folkhälsomyndighetens övriga allmänna rekommendationer gäller även på äldreboenden.

Regeringen förlänger besöksförbudet

Monica Berglund hoppas att hon har startat en debatt om besöksförbudet och att det ska få beslutsfattarna att tänka om.

Besöksförbudet infördes av regeringen den första april och har redan förlängts en gång och går nu ut sista augusti. I dag beslutade regeringen att återigen förlänga besöksförbudet i första hand till den sista september. Regeringen har också gett Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att utreda vad som ska gälla därefter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida