Äldreomsorg

Attendo anställer 60 filippinska sjuksköterskor

Attendo anställer 60 filippinska sjuksköterskor
De filippinska sjuksköterskorna har en fyraårig högskoleutbildning och har fått ett års undervisning i svenska. Arkivbild:TT

Företaget har stora svårigheter att rekrytera svenska sjuksköterskor. Nu har de utbildat filippinska sjuksköterskor i svenska i deras hemland över ett år och efter sommaren flyttar sjuksköterskorna hit.

Svenska Attendo, som har stor verksamhet inom äldreomsorgen, följer efter den finska delen av företaget, som tidigare rekryterat sjuksköterskor från Filippinerna.

– Det har varit mycket framgångsrikt och fungerar bra. Orsaken till att vi gör det är bristen på sjuksköterskor generellt i Sverige. Vi ser inte att bristen kommer att lösas under de närmaste åren, säger Carina Andersson, HR-chef på svenska Attendo.

Svårt få hyrsjuksköterskor

Rekryteringen syftar till att bygga upp en trygghet på lång sikt.

– I dag kan vi ibland inte ens få tag på sjuksköterskor genom att köpa tjänsten från bemanningsföretag. Så var det inte tidigare, den utvecklingen har gått snabbt, säger hon.

De filippinska sjuksköterskorna har rekryterats i hemlandet, där arbetslösheten bland sjuksköterskor är stor. De har en fyraårig högskoleutbildning och har nu under snart ett år fått undervisning i svenska med vårdterminologi. I utbildningen ingår ett block om svenskt arbetsliv, kultur, historia och även ett block om Attendos värderingar, vision och kvalitetsarbete.

Väntar på legitimation

Carina Andersson är övertygad om att de kommer att bidra till att öka kvaliteten i vården redan under sina första år som anställda, då de i väntan på svensk legitimation arbetar som trainee.

– Det här rör sig om skickliga personer, som rekryterats i hård konkurrens. Det är ett spännande projekt, med både kvinnor och män anställda.

Sjuksköterskorna får söka svensk legitimation hos Socialstyrelsen och genomgå den process med prov i svenska, samhällskunskap och lagstiftning samt praktik som alla gör som kommer från ett land utanför Europa. Attendo räknar med att det tar ytterligare 12-18 månader innan de har fått svensk legitimation.

Villkoret för att få arbetstillstånd för utländska medborgare utanför EU är att de fått en anställning med villkor i nivå med svenska kollektivavtal. Det har kontrollerats hos Vårdförbundet. Rekryteringen har också mbl-förhandlats.

Anställda med kollektivavtal

– De här filippinska sjuksköterskorna anställs av företaget och har kollektivavtal. Vi har däremot framfört våra farhågor om språket och hur viktigt det är att kunna kommunicera med patienter och kolleger, säger Maria Ljung, styrelseledamot i Vårdförbundet Östergötland, som är den avdelning som förhandlar med Attendo.

Sjuksköterskorna kommer efter sommaren i tre omgångar med 20 personer åt gången. De har då en introduktion och handleds av både undersköterskor och sjuksköterskor.

– De behöver få en bra introduktion, som innebär en ökad belastning för våra medlemmar. Där får arbetsgivaren vara observant, säger Maria Ljung.

Attendo bekräftar att satsningen är dyr med utbildning, resor och lön under både studie- och traineetiden på sammanlagt minst två år innan sjuksköterskorna är legitimerade.

Högre löner istället

Kunde ni inte lagt de pengarna på att höja lönerna för de svenska sjuksköterskor ni rekryterar i stället?

– Det hjälper inte vad vi än lägger. Det är inte lönen som är problemet utan det finns för få att anställa. Ibland har vi inte ens några sökande till våra annonser. Faller det här projektet väl ut vill vi utöka det.

Hon lyfter också fram att arbetslösheten är stor bland de filippinska sjuksköterskorna.

Som Vårdfokus tidigare rapporterat är samtidigt begreppet ”braindrain” ett stort internationellt problem, som ständigt uppmärksammas av världshälsoorganisationen WHO och internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN. Uttrycket innebär att sjuksköterskor utbildas i sina fattiga hemländer för att sedan värvas till västvärlden.

Filippinerna stor exportör

Filippinerna är en av de största exportörerna av sjuksköterskor till andra länder, framför allt till USA, Australien och Storbritannien där de är populära för att de kan engelska.

När Vårdfokus förra året intervjuade ordföranden för den filippinska sjuksköterskeorganisationen, Mila Delia Llanes var lönekampen i fokus. Trots att sjuksköterskornas lön på Filippinerna är lagstadgad till ungefär 4 000 kronor i månaden, så vägrar regeringen att införa den.

– Vi måste fortsätta och förhandla. Men många sjuksköterskor väljer att lämna Filippinerna och söka en bättre levnadsstandard i andra länder, sa hon då.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida