Lön

Sjuksköterskor på neonatal hotar säga upp sig med nytt avtal

Sjuksköterskor på neonatal hotar säga upp sig med nytt avtal
Ett 20-tal sjuksköterskor på neonatalavdelningarna vid Karolinska universitetssjukhuset och Danderyds sjukhus hotar säga upp sig om de får sämre betalt med nytt avtal. Arkivbild: Getty Images

Ett 20-tal specialistsjuksköterskor hotar säga upp sig om de inte ersätts ekonomisk när det nya avtalet mellan Region Stockholm  och Vårdförbundet införs på neonatalavdelningarna på Danderyds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset.

– Sjuksköterskorna är ledsna och uppgivna. De kommer förlora ganska mycket pengar på det nya avtalet, mellan 1 000 och 5 000 kronor i månaden, beroende på hur de jobbar, säger barnsjuksköterskan Marie Kristiansen som är förtroendevald på neonatala intensivvårdsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

.

Nytt avtal

Hösten 2017 kom Vårdförbundets Stockholmsavdelning och Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting) överens om ett nytt arbetstidsavtal som ska ge Vårdförbundets medlemmar hälsosammare arbetstider med mer tid för vila och återhämtning.

Ett år senare hotade sjuksköterskorna på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset på Södersjukhuset att säga upp sig om det nya avtalet infördes. De tillhörde de cirka 500 sjuksköterskor i Region Stockholms akutsjukvård som arbetade efter en poängmodell. Med det nya avtalet skulle vissa förlora upp till 7 000 kronor i månaden. Det slutade med att Vårdförbundet och arbetsgivaren kom överens om att alla som ville skulle få behålla poängmodellen.

Höga ob-ersättningar

På neonatalavdelningarna på Danderyds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset har sjuksköterskorna kunna välja att arbeta efter de allmänna bestämmelserna i kollektivavtalet eller efter en så kallad tabellmodell.

När det nu är dags att införa det nya avtalet inom neonatalvården har de sjuksköterskor som arbetar efter tabellmodellen protesterat eftersom de kommer att förlora ekonomiskt på det. Tabellmodellen, som ger höga ob-ersättningar vid exempelvis helgarbete, ingår inte i det undantag som gjordes för poängmodellerna.

– Alla älskar det här jobbet och vill vara kvar, men det handlar om lite för mycket pengar för att det ska fungera för vissa, säger Marie Kristiansen som själv jobbar efter de regler som gäller i kollektivavtalet.

Enligt Gunilla George, ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning, kommer man med det nya avtalet få andra typer av belöningar än i tabellmodellen.

Varnat för konsekvenserna

– Men vi har sagt till arbetsgivaren att de måste tänka på konsekvenserna om de inte kompenserar den här gruppen. De har svarat att de inte tänker göra det eftersom det utslaget på hela medarbetargruppen kommer att bli dyrare med det nya avtalet för arbetsgivaren, säger Gunilla George.

Vårdfokus har försökt att få en kommentar från Svante Norgren, temachefen för barn- och kvinnosjukvård på Karolinska, men han har hänvisat till presstjänsten som ännu inte svarat.

Enligt Mitt i Stockholm är det 21 specialistsjuksköterskor som har hotat att säga upp sig.

– De har inte sagt upp sig än utan hoppas väl att det ska gå att lösa. Om det blir så vet jag inte, men jag hoppas det, säger Marie Kristiansen.

Narkossjuksköterkskor hotar säga upp sig

Det är inte bara på neonatalavdelningarna i Stockholm som det mullrar bland sjuksköterskorna. Nyligen har anestesisjuksköterskorna vid Astrid Lindgrens barnsjukhus på Nya Karolinska hotat att säga upp sig om de inte får upp sina löner i nivå med vad anestesisjuksköterskorna på vuxensidan tjänar.

– Jag har nyligen fått besked från arbetsgivaren att det troligen kommer att lösa sig, men hur kan jag inte säga förrän personalen informerats, säger Rozita Afkhami Sadoughi som är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida