arbetstid

Sextimmarsdag kortar köer och lockar personal

Sextimmarsdag kortar köer och lockar personal
Gabriele Tikman känner att sextimmarsdagen har gjort att hon orkar med arbetet mycket bättre. Foto: Tomas Ohlsson

För ett år sedan infördes sex timmars arbetsdag vid den ortopediska operationsavdelningen på Mölndals sjukhus. Ett arbete som är både fysiskt och psykiskt tungt har blivit betydligt lättare.

Problemen som fanns vid Operation 1 i Mölndal känns igen från många sjukhus i landet.

Ett fåtal av sjuksköterskorna orkade jobba heltid, många var sjukskrivna och personalomsättningen var hög. En operationssal var stängd på grund av sjuksköterskebrist. Det var förödande för avdelningen som med sina sju salar tar hand om nästan all ortopedi i Göteborgsområdet – från komplicerade protesbyten till akuta benbrott. Köerna växte.

– Vi orkade helt enkelt inte med vårt arbete. Utöver den vanliga stressen är vårt arbete dessutom ovanligt tungt, rent fysiskt, berättar operationssjuksköterskan Gabriele Tikman.

Hon vet, för hon har vägt all den utrustning som används vid olika operationer. Att visa det, svart på vitt, var viktigt för att peka på behovet av kortare arbetsdag.

Lätt att rekrytera

Kostnader utreddes, förslag på scheman bollades med de fackliga organisationerna och andra modeller studerades. Till slut fanns ett färdigt förslag som innebar att operationssjuksköterskor, anestesisjuksköterskor och undersköterskor ska göra 32 timmars arbetsvecka: fem arbetspass om sex timmar samt två timmar som ägnas åt utveckling och utbildning.

För att kunna klara omställningen till kortare arbetstid har 15 nya sjuksköterskor och undersköterskor anställts. Och det har inte varit svårt att rekrytera, berättar enhetschefen Marina Henriksson.

– Vi ser helt klart ett ökat intresse för att komma hit och arbetstiden har förstås stor del i det, säger hon.

Fler operationer – kortare köer

I och med att sextimmarsdagen infördes och fler anställdes utökades också öppettiderna för operationssalarna. Tidigare opererade man fram till klockan fyra på eftermiddagen, sedan gick personalen hem. Nu när det finns både förmiddagsskift och eftermiddagsskift kan operationssalarna hålla öppet till halvsju på kvällarna och fler operationer hinns med.

Det görs omkring 90 fler operationer i månaden och köerna har kortats rejält.

Marina Henriksson berättar att många olika parametrar följs för att kunna utvärdera försöket som ska pågå i två år. Går vårdplatstiden ner när patienter slipper ligga inne och vänta på operation? Minskar sjukskrivningarna bland personalen? Minskar kostnaderna för inskolning av ny personal om sjuksköterskorna stannar kvar?

Personalen mår bättre

Det görs också andra vinster som inte enbart handlar om pengar.

– Ska det här bli en varaktig och seriös modell kan man inte bara se kortsiktigt till budgeten utan måste även titta på samhällsvinster för patienter och personal, säger Marina Henriksson som ser att stämningen på arbetsplatsen har blivit bättre, att de inte ständigt är underbemannade och att personalen är piggare och mår bättre.

Gabriele håller med och säger att det känns kul att gå till jobbet numera.

– Jag är sugen på att börja jobba när jag kommer på morgonen. Bara att veta att vi är fullt bemannade gör att man slappnar av.

Kul att gå till jobbet

Marina Henriksson ser än så länge bara vinster med det nya arbetsschemat och arbetar för att försöket permanentas.

– De unga har helt andra önskemål och krav på sin arbetsplats. Om vi ska kunna locka dem till sjukvården måste vi kunna erbjuda bra arbetsförhållanden. Jag tror det är ännu viktigare än lönen. Det ska kännas kul att gå till jobbet.

Vårdfokus nya webb

  • Hitta till förstasidan: vardfokus.se 
  • Sidan är anpassad för mobil och surfplatta. 
  • Tips: Gör Vårdfokus till en egen ikon i din mobil eller platta. Tryck på delningsknappen längst ner i webbläsaren och välj ”lägg till på hemskärmen”. 
  • Upptäck våra sidor med artiklar enbart för dig som är sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, student, chef. Du hittar dem högst upp på förstasidan.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida